Pogoji poslovanja

Splošni pogoji spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Podatki o podjetju, ki upravlja s spletno trgovino strlesvetila.com (v nadaljevanju ponudnik):

Strle svetila d. o. o., Mašera Spasičeva ulica 8, 1000 Ljubljana

ID za DDV: SI65652681 (podjetje je zavezanec za DDV)

Matična številka: 2059240000

Podjetje je registrirano pri Okrožnem sodišču v Ljubljani pod številko vložka 061/14133400

Telefon: 01 565 47 44

E-mail: info@strlesvetila.com

Dostopnost informacij

Podjetje se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovilo naslednje informacije:

 • identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra)
 • kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, naslov)
 • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev
 • dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku)
 • pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave)
 • vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške dostave)
 • način plačila in dostave
 • časovno veljavnost ponudbe
 • rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo izdelka,
 • pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.


Postopek naročanja blaga

Nakup na spletnih straneh podjetja STRLE SVETILA d.o.o. izvedete tako, da izberete ustrezen izdelek oz. količino, v obrazec za naročilo vpišete vaše podatke in način odpošiljanja pošiljke ter kliknete na gumb za naročilo.

 • Plačilo po ponudbi – s predhodnim nakazilom
  Ko oddate naročilo boste prejeli predračun za naročilo. V najkrajšem času vam bomo na vaš elektronski naslov poslali predračun za naročeno blago. V predračunu bodo zajeti izbrani stroški dostave izdelka.  S tem predračunom nato (prek elektronskega bančništva, na poštnem ali bančnem okencu…) plačate naročeno blago. Ko bo plačilo razvidno na našem računu, bomo blago v obljubljenem dobavnem roku odpremili preko Pošte Slovenije na vaš naslov. Če pa ste v naročilu označili osebni prevzem, vas bomo kontaktirali za prevzem, takoj,  ko bo blago za to pripravljeno. 

Rok za plačilo predračuna je 3 dni. Če plačila ne bomo prejeli v roku 3 delovnih dni, bo naročilo stornirano.

Cene:

Ponudba na spletu velja za objavljene izdelke. Vse cene so v EUR in vključujejo DDV. Vse cene so brez stroškov dostave, kateri se obračunajo naknadno po predračunu. Pri nakupu veljajo cene v trenutku oddaje naročila. Cene se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.

Načini plačila in dostava blaga

Izdelke lahko plačate po predračunu ali po povzetju. Za način dostave lahko izberete pošiljanje po pošti ali osebni prevzem. Pošiljka bo odposlana preko Pošte Slovenije. 

Strošek pošiljanja, če je izbrano plačilo po predračunu znaša 5,00 EUR.
Strošek pošiljanja, če je izbrano plačilo po povzetju znaša 6,00 EUR.
Pri nakupu v vrednosti nad 300,00 eur se strošek poštnine ne obračuna.

Ob osebnem prevzemu ni dodatnih stroškov.

Blago za osebne prevzeme izdajamo na naslovu, STRLE SVETILA, Mašera Spasičeva ulica 8, Ljubljana med delovniki od 8.00 do 17.00 ure.

Naročeni izdelki bodo najverjetneje odposlani že naslednji delovni dan od naročila, najkasneje pa v 3 delovnih dneh. V kolikor izdelkov v trenutku vašega naročila ne bi bilo na zalogi, se dobavni rok lahko tudi podaljša, naslednji rok pa vam sporočimo preko e-pošte ali telefona.

Odstop od pogodbe

Potrošnik ima pri nakupu na daljavo (spletni nakup) možnost, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Odstop od pogodbe sporočite na mail info@strlesvetila.com Potrošnik mora blago vrniti v 14 dneh od sporočenega namena o odstopu od pogodbe.

Če je potrošnik blago že prejel in odstopi od pogodbe, ga vrne nemudoma oziroma najpozneje v 14 dneh po obvestilu o odstopu pogodbe. Šteje se, da potrošnik pravočasno vrne blago, če ga pošlje pred iztekom 14 dnevnega roka za vračilo.

Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Obrazec za odstop od pogodbe artiklov je uporabniku na voljo tukaj.

Pravico do odstopa od pogodbe natančneje urejajo določila  Zakona o varstvu potrošnikov (podrobno  43.č člen in 43.d člen).

Možnost odstopa od pogodbe je namenjena temu, da izdelek lahko odprete, pregledate in če vam ne ustreza, ali pa so bila vaša pričakovanja drugačna, odstopite od nakupa. Vidne sledi uporabe ali montaže izdelkov (prah, dlake, praske, madeži, umazanija) niso primerne za odstop od pogodbe.

Ta priporočila ne veljajo, če je izdelek ob nakupu v okvari oziroma ne deluje. V tem primeru gre za uveljavljanje stvarne napake ali garancije.

Žarnice so potrošni material in kot takšne nimajo garancije!

Vračilo blaga

Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Potrošnik artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe. Potrošnik sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. 

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe, pri čemer si pridržuje pravico, da zadrži vračilo do prevzema vrnjenega izdelka. Podjetje vrne prejeta plačila potrošniku s plačilom na transakcijski račun.

Vračajočemu blagu mora biti priložena kopija računa ter vaši osebni podatki skupaj s številko osebnega bančnega računa, kamor vam vrnemo denar.
V primeru vračila kupec krije nastale stroške ki nastanejo pri vračilu pošiljke.

5.3 Uveljavljanje stvarne napake

Kot potrošnik imate pravico, da uveljavljate svoje pravice iz naslova stvarne napake ob upoštevanju določil Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, 98/04 – uradno prečiščeno besedilo, s spremembami, dopolnitvami in popravki).

Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena

Napaka na izdelku je stvarna:

 • če izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
 • če izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
 • če izdelek nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
 • če je prodajalec izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.

Odgovornost za stvarne napake ponudnika ni podana v primerih, ki izhajajo iz sfere kupca (oz. tretje osebe), zlasti pa nastanejo zaradi nepravilne uporabe, mehanske poškodbe ali nedovoljenih posegov (npr. popravil).

Za pravna razmerje strank v zvezi stvarnimi napakami se uporabljajo določbe Obligacijskega zakonika in/ali zakona, ki ureja varstvo potrošnikov.

Garancija

Garancijo lahko potrošnik uveljavlja za izdelke, za katere je obvezna garancija kot jo določa Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje (UL RS, št. 14/12). 

Na podlagi garancije lahko potrošnik od garanta (proizvajalec, uvoznik ali prodajalec) v garancijskem roku zahteva brezplačno odpravo napake. Če podjetje napake ne odpravi v skupnem roku 45 dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za nov brezhiben izdelek. Če podjetje ne odpravi napake in ne zamenja izdelka, pa lahko potrošnik odstopi od pogodbe in od prodajalca zahteva vračilo kupnine ali zahteva sorazmerno vračilo kupnine.
Če torej popravilo izdelka v okviru garancije ni mogoče ali pa traja več kot 45 dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za enak nov brezhiben izdelek. Če takšnega izdelka ni več oziroma ga ni več mogoče dobaviti (in bi bilo s tem zahtevek po zamenjavi nemogoče izpolniti), lahko odstopi od pogodbe in od prodajalca zahteva vračilo kupnine.

Garancija ne velja v primerih

 • če potrošnik ni ravnal po navodilih za uporabo izdelka,
 • da je v izdelek posegala nepooblaščena oseba, 
 • če je kupec nestrokovno ali malomarno ravnal z izdelkom;
 • fizične poškodbe
 • obrabe zaradi uporabe
 • če je bil izdelek uporabljen v neprimernem okolju (mraz, vročina, vlaga, prah…
 • da je izdelek mehansko poškodovan,
 • če je okvaro povzročilo izredno nihanje omrežne napetosti ali višja sila.

V garancijo prav tako ne spadajo okvare, povzročene pri transportu po izročitvi, okvare zaradi nepravilnih montaž ali vzdrževanj, mehanske okvare, ki jih je povzročil uporabnik oz. so posledica normalne dolgotrajne uporabe, okvare povzročene zaradi prenapetostnih udarcev električnega toka (tudi udarcev strele), višje sile, neustreznega čiščenja itd. Ne jamčimo za nikakršno škodo (izguba dobička, prekinitev poslovanja ali drugo), ki izhaja iz uporabe oz. nezmožnosti uporabe izdelka. V primeru, da je garancijski zahtevek neupravičen, je kupec dolžan poravnati nastale stroške.

Odveza odgovornosti

Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov, njihova dobavljivost in cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil preklic naročila ali zamenjavo naročenega artikla.

Pritožbe in spori:

Podjetje Strle svetila d.o.o. spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh se trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec s podajalcem lahko poveže telefonsko na številko 01 565 47 44 ali po elektronski pošti na info@strlesvetila.com. Stranka lahko vloži pritožbo pisno in sicer po elektronski pošti na info@strlesvetila.com) Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

5. Izvensodno reševanje potrošniških sporov

Podjetje Strle svetila d.o.o. skladno z zakonskimi normativi ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Podjetje Strle svetila d.o.o. kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju RS, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom na povezavi  https://ec.europa.eu/consumers/odr

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.